- Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg heeft zich voor het eerst gekwalificeerd om mee te doen aan een debat van Democratische presidentskandidaten.
- Hij mag zich woensdagavond bij andere Democratische kandidaten voegen voor een debat in Las Vegas.
- Bloomberg komt in aanmerking dankzij een nieuwe opiniepeiling waaruit blijkt dat hij kan rekenen op 19 procent steun, een tweede plaats na senator Bernie Sanders.
Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg heeft zich gekwalificeerd voor het debat van Democratische presidentskandidaten dat woensdagavond (plaatselijke tijd) wordt gehouden in Las Vegas, nadat hij als tweede uit de bus is gekomen bij een nieuwe opiniepeiling, na senator Bernie Sanders uit de staat Vermont.
Het is voor het eerst dat Bloomberg mee mag doen aan een debat, nadat de nationale top van de Democratische partij de regels voor kwalificatie hebben veranderd, onder meer door het minimumaantal donateurs aan een campagne te schrappen. De oud-burgemeester, miljardair en topman van financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg betaalt zijn eigen campagne en voldeed daarom niet aan dat criterium.
Volgens de nieuwe regels kunnen kandidaten zich onder meer kwalificeren door tenminste 10 procent steun te behalen in vier nationale opiniepeilingen. Nadat Bloomberg die drempel haalde in peilingen van Monmouth, Quinnipiac en Fox News, ging hij dinsdag over de streep dankzij een peiling door NPR/PBS NewsHour/Marist waarbij hij 19 procent steun ontving. Daarmee behaalde hij een tweede plaats, na Sanders met 31 procent.
Kevin Sheekey, campagnemanager voor Bloomberg, zei dinsdag in een verklaring dat de oud-burgemeester “ernaar uitkijkt om zich bij de andere Democratische kandidaten op het podium te voegen en uiteen te zetten waarom hij de beste kandidaat is om Donald Trump te verslaan en het land te verenigen.”
“De kans om in discussie te gaan over zijn werkbare en haalbare plannen voor de uitdagingen waar dit land voor staat, is een belangrijk deel van het campagneproces”, aldus Sheekey.
Bloomberg zal het tijdens het debat opnemen tegen Sanders, senator Elizabeth Warren uit Massachusetts, oud-vicepresident Joe Biden, senator Amy Klobuchar uit Minnesota en oud-burgemeester Pete Buttigieg van South Bend, Indiana.
400 miljoen dollar aan advertenties
Sinds Bloomberg zich in november als late kandidaat bij de strijd om de Democratische nominatie heeft gevoegd, heeft hij 400 miljoen dollar van zijn persoonlijke fortuin besteed aan advertenties waarin zijn kandidatuur wordt aangeprezen en president Donald Trump wordt aangevallen. Ook heeft hij een netwerk van campagnemedewerkers ingezet om een campagne op touw te zetten.
Nu zijn kandidatuur aan steun wint bij opiniepeilingen, wordt Bloomberg in toenemende mate bekritiseerd, onder meer door Sanders en andere rivalen om de nominatie, naar aanleiding van controversiële uitspraken die hij heeft gedaan en zijn banden met de financiële elite van New York.
De andere kandidaten voor de Democratische nominatie zullen naar verwachting tijdens het debat op woensdagavond hun pijlen op Bloomberg richten.
Bloomberg doet niet mee aan de eerste Democratische voorverkiezingen, waaronder de zogenoemde caucus in de staat Nevada, die aanstaande zaterdag worden gehouden. Zijn strategie is om zich voor het eerst in de strijd te mengen op 3 maart, de dag die bekendstaat als 'Super Tuesday'. Dan houden veertien staten tegelijk voorverkiezingen.
Lees meer:
- Bernie Sanders heeft het momentum te pakken bij de Democraten, ondanks forse kritiek van de gevestigde orde
- Waarom Trump het niet gaat redden in 2020, volgens een beleggingsstrateeg die sombert over de Amerikaanse economie
- De Democratische topkandidate Elizabeth Warren groeide op in een arm gezin – nu wil ze Trump verslaan in 2020